找回密碼
 註冊
查看: 1409|回覆: 21

估 漫畫,超人 選擇題( 完 )

[複製鏈接]
簽到
0

96

主題

4360

回帖

100

積分

初級會員

積分
100

論譠元老勳章「友誼大使」勳章百萬富翁勳章高級元老勳章

發表於 2010-6-7 18:50:45 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
估 漫畫,超人 選擇題 有獎問答遊戲

在此回帖答題,答對最多頭 10 位有獎金( 後列 )
因為在此回帖,係人都睇到.所以....
歡迎貼出 對 或 錯 之答案 誤導別人
如屬假答案  需即時PM 我 列出真答案 因為
如分數一樣  則 以先後次序取勝

頭 10 位有獎金
冠軍  1000000
亞軍    500000
季軍    300000
優異    100000  7 名


截止時間 : 2010年 6 月 9 日 早上 9 時正
如要更改答案 請於上述時間前 PM



開始 :





1)以下那一項不是老夫子常用標題 ?

a)耐人尋味   b)禍不單行   c)自討苦吃   d)無題    e)全部都係老夫子常用標題

答案 :  e)全部都係老夫子常用標題
首名答中 : 宝石蓝( 20:02 編輯)









2)鹹蛋超人太郎係 #6.   七星俠係 #7
   咁..究竟超人之父有幾多個親生仔 ?

a) 6 個    b) 7 個   c) 9 個   d)超人之父不育,所以無後   e)以上皆不對

答案 :  e)以上皆不對   只有超人太郎係親生仔
首名答中 :  宝石蓝  









3)誰教 華英雄 " 大海無量" 招式 ?

a)生奴     b)鬼僕      c)司徒無量    d)司徒白    e)龔均雷( 醉癫 )

答案 : a)生奴
首名答中 : waiking









4)漫畫"鐵血螳螂"作者是誰 ?

a)黃玉郎      b)黃偉釗      c)李高       d)陳桌球      e)張萬有

答案 : a)黃玉郎 ( "鐵血螳螂" 係黃玉郎 原作,後期交由黃偉釗做主筆 )
首名答中 : Mr.TL







5)以下邊位大哥原來並非中國人 ? ( 亦非中國裔 )

a)黑豹     b)鬼僕    c)文虎     d)斷浪    e) 韋陀( 龍虎門 )

答案 : b)鬼僕 ( 佢係美國龜島原居民 )
首名答中 : 宝石蓝







6)當年馬榮成遇刀手伏擊,人地用開山刀劈佢.佢以甚麼擋隔 ?

a)手提電話    b)公事包   c)雨傘    d)手上之中華英雄    e)女朋友

答案 : a)手提電話
首名答中 : 宝石蓝








7)中華英雄年代,玉郎機構主筆大都採用邊隻型號筆咀勾畫主線條 ?

a)衣紋筆     b)G字筆咀    c)300號筆咀     d)地圖筆咀      e)日本狼毫
答案 :   c)300號筆咀
首名答中 : waiking










8)日本漫畫" 哥布拉 "大結局,哥布拉最後終於解決左該惡勢力集團終極大佬
    呢位終極大佬係乜水呢 ?

a)希特拉   b)秦始皇  c)成吉思汗   d)凱撒大帝   e)宙斯

答案 :  a)希特拉
首名答中 : 水晶晶







9)

9)圖中果個超人係由邊位香港藝人扮演 ?

a)姓陳藝人   b)姓李藝人     c)姓張藝人     d)姓黃藝人     e)姓劉藝人

答案  :  b)姓李藝人 ( 李修賢 )
首名答中 : 中華沉龍魚







10)無量門 醉癲 門下弟子 華英雄之大師兄是誰 ?

a)生奴      b)鬼僕      c)司徒白       d)金龍頭       e)司徒莫問

答案  : d)金龍頭
首名答中 :  無人答中







11)以下邊位大哥曾接受眼角膜移殖手術 ?
a)華英雄   b)王小虎   c)黑豹    d)海虎    e)火武

答案  :  a)華英雄
首名答中 : 宝石蓝






12)龍虎門( 原裝版 )中,蚩尤首次出場,閉關練功功力大增出關
   一眾馬仔攪晒 Function 為佢慶祝,有人獻上百年好酒.
  更有擦鞋仔即場安排定當屆韓國小姐獻身.
  當時蚩尤如何享用該名韓國小姐呢 ?

a)即場扑野 20 鑊 連珠爆發. 韓國小姐因而虛脫而死 ,含笑赴黃泉
b)將韓國小姐當手撕雞咁食落肚   
c)用黎試閉關練成招式, 韓國小姐被轟成粉末  
d)因盤古天殛震太剛烈而影響蚩尤不舉,所以當時蚩尤扮晒正氣唔攪條女
e)新武功至化景,蚩尤即場隔空與韓國小姐做愛.

答案  : b)將韓國小姐當手撕雞咁食落肚
首名答中 : 宝石蓝







13)


13)圖中藍眼睛果個超人係由邊位香港藝人扮演 ?

a)姓劉藝人   b)姓張藝人     c)姓吳藝人     d)姓鄭藝人     e)姓余藝人

答案  :   d)姓鄭藝人  ( 鄭伊健  Project Ultraman )
首名答中 :  中華沉龍魚


[ 本帖最後由 z22x 於 2010-6-10 21:26 編輯 ]

307

主題

2萬

回帖

25萬

積分

究極元老

積分
255836

論譠元老勳章百萬富翁勳章「友誼大使」勳章高級元老勳章超級元老勳章傑出成就勳章萬千寵愛勳章究極元老勳章141榮譽勳章

發表於 2010-6-7 19:50:36 | 顯示全部樓層
1/ d
2/ e
3/ e
4/ a
5/ b
6/ a 跟風
7/ c
8/ e 唔sure
9  c
10/ a
11/ a
12/ b
13/ b 亂撞

[ 本帖最後由 Mr.TL 於 2010-6-7 20:29 編輯 ]
回覆 讚好 不讚 使用道具

舉報

14

主題

7749

回帖

1萬

積分

超級元老

積分
14030

論譠元老勳章百萬富翁勳章「友誼大使」勳章高級元老勳章超級元老勳章傑出成就勳章

發表於 2010-6-7 19:58:10 | 顯示全部樓層
1) E
2) C
3) E
4) B
5) A
6) A
7) C
8) E
9) B
10)E
11)A
12)B
13)A

[ 本帖最後由 斯文淫 於 2010-6-7 22:20 編輯 ]
不   佯   曾   生              
是   狂   因   怕
尊   難   酒   情
前   免   醉   多
愛   假   鞭   累                 
惜   成   名   美
身   真   馬   人              
回覆 讚好 不讚 使用道具

舉報

960

主題

13萬

回帖

66萬

積分

141見習版主

石仔

積分
663560

四台股神勳章投資達人勳章十萬帖勳章百萬富翁勳章萬千寵愛勳章141榮譽勳章論譠元老勳章高級元老勳章超級元老勳章究極元老勳章傑出成就勳章「友誼大使」勳章「能言善辯」勳章「棋藝大師」勳章「痴線佬」勳章「賭神」勳章見習版主勳章141紳士勳章

發表於 2010-6-7 20:01:21 | 顯示全部樓層
1. e
2. e
3. e
4. e
5. b
6. a
7. b
8. e
9. c
10. a
11. a
12. b
13. b

[ 本帖最後由 宝石蓝 於 2010-6-7 20:02 編輯 ]
回覆 讚好 不讚 使用道具

舉報

290

主題

3037

回帖

100

積分

初級會員

" 楓 " 狂影迷

積分
100

百萬富翁勳章「友誼大使」勳章高級元老勳章超級元老勳章傑出成就勳章群組紀念勳章論譠元老勳章

發表於 2010-6-7 20:12:22 | 顯示全部樓層
13 ) a)姓劉藝人 .
回覆 讚好 不讚 使用道具

舉報

發表於 2010-6-7 20:18:52 | 顯示全部樓層
1 e
2 e
3 a
4 b
5 b
6 a
7 c
8 e
9 c
10 a
11 a
12 b
13 a
回覆 讚好 不讚 使用道具

舉報

48

主題

7678

回帖

3680

積分

論壇元老

積分
3680

「痴線佬」勳章論譠元老勳章「友誼大使」勳章百萬富翁勳章高級元老勳章超級元老勳章論譠元老勳章

發表於 2010-6-7 21:12:01 | 顯示全部樓層
1)E
2)C
3)C
4)B
5)A
6)A
7)C
8)E
9)B
10)E
11)E
12)C
13)D



回覆 讚好 不讚 使用道具

舉報

48

主題

7678

回帖

3680

積分

論壇元老

積分
3680

「痴線佬」勳章論譠元老勳章「友誼大使」勳章百萬富翁勳章高級元老勳章超級元老勳章論譠元老勳章

發表於 2010-6-7 22:22:32 | 顯示全部樓層
原帖由 z22x 於 2010-6-7 18:50 發表
估 漫畫,超人 選擇題 有獎問答遊戲

在此回帖答題,答對最多頭 10 位有獎金( 後列 )
因為在此回帖,係人都睇到.所以....
歡迎貼出 對 或 錯 之答案 誤導別人
如屬假答案  需即時PM 我 列出真答案 因為
如分數一樣  則  ...

啱啱先睇到D規則,真係真的假不了,假的真不了
回覆 讚好 不讚 使用道具

舉報

96

主題

4360

回帖

100

積分

初級會員

積分
100

論譠元老勳章「友誼大使」勳章百萬富翁勳章高級元老勳章

 樓主| 發表於 2010-6-8 01:21:16 | 顯示全部樓層
哈哈,係班友誤人子弟
回覆 讚好 不讚 使用道具

舉報

607

主題

2萬

回帖

100

積分

初級會員

Dr. Chan - 專診女人

積分
100

百萬富翁勳章千億富豪勳章萬千寵愛勳章傑出成就勳章高級元老勳章超級元老勳章「友誼大使」勳章群組紀念勳章論譠元老勳章

發表於 2010-6-8 01:34:25 | 顯示全部樓層
禾淨係呔過老夫子
回覆 讚好 不讚 使用道具

舉報

17

主題

103

回帖

100

積分

初級會員

積分
100
發表於 2010-6-8 01:36:46 | 顯示全部樓層
原帖由 四眼LittleJ 於 2010-6-8 01:34 發表
禾淨係呔過老夫子   



好過我,我淨係睇過王司馬
男兒口大食四方
女兒口大食陰囊
回覆 讚好 不讚 使用道具

舉報

發表於 2010-6-8 07:27:15 | 顯示全部樓層
我淨係睇過財叔
回覆 讚好 不讚 使用道具

舉報

96

主題

4360

回帖

100

積分

初級會員

積分
100

論譠元老勳章「友誼大使」勳章百萬富翁勳章高級元老勳章

 樓主| 發表於 2010-6-9 18:14:01 | 顯示全部樓層
水晶晶  ( 2010-6-7 21:12 PM )


1.e)全部都係老夫子常用標題
2.e)以上皆不對
3.a)生奴
4.b)黃偉釗
5.b)鬼僕
6.a)手提電話
7.c)300號筆咀
8.a)希特拉
9.e)姓劉藝人
10.e)司徒莫問
11.a)華英雄
12.d)因盤古天殛震太剛烈而影響蚩尤不舉,所以當時蚩尤扮晒正氣唔攪條女
13.a)姓劉藝人(跟賴太)
回覆 讚好 不讚 使用道具

舉報

發表於 2010-6-9 18:21:30 | 顯示全部樓層
開估啦,巧緊張
回覆 讚好 不讚 使用道具

舉報

607

主題

2萬

回帖

100

積分

初級會員

Dr. Chan - 專診女人

積分
100

百萬富翁勳章千億富豪勳章萬千寵愛勳章傑出成就勳章高級元老勳章超級元老勳章「友誼大使」勳章群組紀念勳章論譠元老勳章

發表於 2010-6-9 18:41:40 | 顯示全部樓層
原帖由 waiking 於 2010-6-8 07:27 發表
我淨係睇過財叔

有矛呔過三叔
回覆 讚好 不讚 使用道具

舉報

發表於 2010-6-9 19:02:27 | 顯示全部樓層
幾點開估

等得牝巧心急
回覆 讚好 不讚 使用道具

舉報

96

主題

4360

回帖

100

積分

初級會員

積分
100

論譠元老勳章「友誼大使」勳章百萬富翁勳章高級元老勳章

 樓主| 發表於 2010-6-10 11:05:19 | 顯示全部樓層
冠軍       水晶晶     waiking      各答中 8 題   
平分調整獎金  4 幣 800000

亞軍         Mr.TL         答中 7 題                 
獎金   4 幣  500000

季軍        斯文淫      宝石蓝    中華沉龍魚   各答中 6 題         
調整獎金   4 幣  200000



稍後由贊助商 謎妖 頒獎  , 多謝各位支持


[ 本帖最後由 z22x 於 2010-6-10 11:13 編輯 ]
回覆 讚好 不讚 使用道具

舉報

86

主題

7199

回帖

100

積分

初級會員

積分
100
發表於 2010-6-10 11:08:54 | 顯示全部樓層
見唔到喱條嘢
走支天
回覆 讚好 不讚 使用道具

舉報

17

主題

103

回帖

100

積分

初級會員

積分
100
發表於 2010-6-10 11:11:56 | 顯示全部樓層
原帖由 文虎仔 於 2010-6-10 11:08 發表
見唔到自己條嘢
走去邊 ?



你都係柒炮果科
男兒口大食四方
女兒口大食陰囊
回覆 讚好 不讚 使用道具

舉報

17

主題

103

回帖

100

積分

初級會員

積分
100
發表於 2010-6-10 11:20:52 | 顯示全部樓層
贊助商謎妖 代為頒獎,如有疑問,請回帖相告


編號: 139524操作: 轉帳金額: 200000 操作時間: 2010-6-10 11:18對方用戶名:中華沉龍魚
編號: 139523操作: 轉帳金額: 200000 操作時間: 2010-6-10 11:18對方用戶名:宝石蓝
編號: 139522操作: 轉帳金額: 200000 操作時間: 2010-6-10 11:17對方用戶名:斯文淫
編號: 139521操作: 轉帳金額: 500000 操作時間: 2010-6-10 11:17對方用戶名:Mr.TL
編號: 139520操作: 轉帳金額: 800000 操作時間: 2010-6-10 11:17對方用戶名:水晶晶
編號: 139519操作: 轉帳金額: 800000 操作時間: 2010-6-10 11:16對方用戶名:waiking
男兒口大食四方
女兒口大食陰囊
回覆 讚好 不讚 使用道具

舉報

您需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

本版積分規則

Archiver|聯絡我們|141華人社區

GMT+8, 2026-5-14 02:16

Powered by Discuz! X3.5

© 2001-2026 Discuz! Team.

快速回覆 返回頂部 返回列表